2.11.12

SUP IKAN MERAH




Bahan-bahan ( 3 orang )

  • 2 keping ikan merah / ikan ape2 SAHAJA
  • 1 sup bunjut ikan daripada adabi *
  • 3 ulas bawang putih yang dimayang *
  • 5 ulas bawang merah yang dimayang *
  • 1 batang serai yang dititik / ketuk
  • 3 kuntum bunga lawang *
  • 3 biji buah pelaga *
  • 3 biji cengkih *
  • 1 batang kayu manis *
  • 2 inci halia yang diketuk *
  • 1 biji tomato yang dibelah empat
  • 1 pokok daun sup yang dimayang
  • 1 pokok daun bawang yang dimayang

Cara-cara

  1. Basuh ikan dengan air asam jawa dan biarkan seketika
  2. panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang bertanda * sehingga wangi
  3. Masukkan air dalam 2 gelas / ikut kemahuan anda
  4. setelah air menggelegak, masukkan ikan
  5. masukkan garam atau perasa jika suka
  6. tunggu sehingga ikan masak dan masukkan tomato
  7. tutup api dan taburkan potongan daun sup dan daun bawang tadi
  8. sedia untuk dihidangkan

No comments:

Post a Comment