10.10.09

ANDA NO BERAPA
1. Pemancing Terpaksa
Jenis ni pergi memancing kerana terpaksa. Bila buah hati atau suami pergi memancing, bosan tinggal sorang2 kat rumah jadi ikut je lah. Sampai tempat memancing mula panas punggung, maklumlah tak berminat. Pasang walkman, main sms, garu2 kepala macam monyet kat atas pokok tu, terpaksalah katakan...

2. Pemancing rekreasi
Ini jenis sekali sekala macam sebulan sekali atau 2-3 bulan sekali. Jemu main golf atau tengok F1, cubalah pulak tukar angin. Ni bagi yg susah dapat feel memancing. Tapi percayalah, bila kena masa dan hook up ikan yg betul, dia boleh naik satu level lagi. Kadang2 bawa famili sekali, sambil pancing sambil berkelah. Sekali sekala ikut kawan pergi trip ke laut dalam ke, ke Rompin ke, ke Maldives....

3. Kaki Pancing
Kaki pancing ni kira seminggu sekali mesti nak memancing. Kalau ada trip Hutan Belum ke, laut dalam ke, Tasik Kenyir ke mesti nak pergi, sekurang2nya sebulan sekali. Biar duit poket kurang janji pancing sentiasa 'on'. Sentiasa plan untuk trip memancing, biasa dah form group sendiri ni. Aksesori ngan rod ni boleh buat koleksi, ada untuk sungai, ada untuk laut, ada untuk pantai. Pehtu, rod pancing udang, rod untuk pari, casting, popping..fuhhh lengkap macam kedai pancing mini.

4. Pemancing Cari Makan
Jenis ni memancing untuk cari makan. Kalau masuk pertandingan ada je idea menipu nak menang hadiah. Dalam perut ikan bubuh batu la, bawak ikan dari rumah la dsb. Kalau jumpa spot yg baik & banyak ikannya, kalau boleh nak kasi terang lubuk tu samada tuba, racun atau bom. Dapat banyak kasi jual, tak kira kecik ke besar ikan tersebut. Ni kalau jumpa, humban ramai-ramai buat umpan buaya Sg Rejang.

5. Hantu Pancing
Ni jenis yang tak boleh nampak air yg bertakung. Kalau ada hujan lebat, tengok depan rumah ada air berlopak, tangan gatal je nak baling pancing. Tak kira siang atau malam, kalau ada je kawan yang ajak gerenti tak tolak. Seminggu, kurang2 4-5 kali turun memancing. Tokey Cina kolam bayar pun dah kenal muka dia ni. Bini tengah sarat pun tak kira, gian dah macam tak dapat candu. Lepas keje je mula lah pikir nak ajak sapa dan nak pergi mana. Kira hardcore la ni. Sehari tak pancing tak lena tidur.


6. Taik Pancing
Haa ni orang kata mati sebab terpijak taik pemancing itu sendiri atau pemancing lain. Duduk berhari2 kat tempat memancing, ikan ada ke tak de ke janji pancing. Kerja ke mana, rumah tangga ke mana., anak makan ke tak makan ke itu soal kedua. Badan pun dah busuk macam taik. Hutan belantara ker, kelong ker tepi pantai ker..tak balik kadang2 seminggu. Silap2 kena pijak ngan gajah naik minyak baru dia tahu..

No comments:

Post a Comment