31.5.12

HIDUP KITA UMPAMA IKAN SALMON    

Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera Buat Pengikut Setia http://jorangading.blogspot.com/ . Kita Berkongsi Alam Yang Sama Namun Penceritaan Kehidupan Kita Yang Berbeza. Marilah Kita Berkongsi Sedikit Cerita Menarik Mengenai Kita Dan Alam Ini.


     Menariknya Kitaran Perjalanan Kehidupan Seekor Ikan Salmon Adalah Seperti Melambang Dan Mencerminkan Kitaran Perjalanan Hidup Seorang Manusia Juga.
     
     Kehidupan Setiap Ekor Ikan Salmon Bermula Di Hulu Sungai Di Bukit Atau Di Gunung Tempat Yang Tinggi. Kerana Di Tempat Itu Induknya Bertelur Sebelum Mati Dan Di Situlah Dia Menetas Untuk Kemudian Turun Kembara Menghilir Sungai Untuk Sampai Ke Laut Ketika Mencapai Separuh Usia.
     
     Kemudian Dia Berpatah Balik Menghulu Sungai Secara Melompat-Lompat Dan Bersusah Payah Mendaki Jeram Untuk Sampai Semula Ke Tempat Asalnya Untuk Menghabiskan Usia Tuanya Untuk Bertelur Dan Mati Di Situ Juga.
     
     Begitulah Kitaran Kehidupan Sebegini Berlaku Turun-Temurun.
Barangkali Kita Menjadi Terfikir Betapa Bodohnya Ikan Salmon Ini. Kenapa Harus Turun Untuk Sampai Ke Laut, Untuk Kemudiannya Bersusah Payah Naik Semula Untuk Kembali Ke Tempat Asal. Kenapa Tak Tinggal Saja Di Tempat Asal Di Situ Dari Mula Sewaktu Kecil Sehingga Usia Tua Di Penghujung Hayatnya, Sedangkan Perjalanan Turun Naik Itu Mengundang Risiko Terkorban Dari Pemangsa Yang Sentiasa Menunggu Peluang Sepanjang Sungai.
     
     Begitulah Kita Yang Tua-Tua Yang Dah Matang Dan Mencapai Umur Senja Suka Menasihati Anak Muda Berdasarkan Pengalaman Sukar Kita Untuk Jangan Buat ‘Kerja Gila’ Macam Kita Dulu Masa Muda Remaja.
     Lalu Kita Kecewa Dengan Kedegilan Remaja Dan Anak Muda Untuk Enggan Ikut Nasihat Kita Demi Kebaikan Dan Keselamatan Mereka Juga, Yang Suka Ambil Risiko Bertindak Di Luar Kemahuan Dan Jangkaan Kita. Sedang Kita Juga Seperti Mereka Tak Mahu Dengar Kata Orang Tua Di Zaman Usia Muda Remaja Kita, Lalu Menjadikan Kita Insaf Dan Menyesal Pula Akhirnya.
  
     Atau Biar Saja Mereka Menjalani Kitaran Kehidupan Mereka Sendiri. Biar Mereka Belajar Pengalaman Pahit Dan Sukar Yang Bakal Mereka Lalui Untuk Akhirnya Menginsafi Dan Mendewasakan Mereka, Seperti Kita, Ibu-Bapa Kita, Dan Ikan-Ikan Salmon Itu Juga.
     Begitulah. Sungguh Jalan (Kembali) Ke Syurga (Yg Pernah Ditinggalkan Manusia) Itu Jalan Pendakian (Melawan Tarikan Graviti) Yg Amat Sukar Yg Terpaksa Menongkah Melawan Arus Deras Dan Mengelak Pemangsa Sebagai Halangan Dan Ujian Besar Allah Terhadap Manusia.
Kerana Itulah Harga Yg Harus Manusia Bayar Kerana Tidak Bersyukur Dan Tidak Percayakan Nasihat Dan Larangan Allah Utk Meninggalkan Kehidupan Syurga Akhirat Untuk Akhirnya Terjerumus Ke Lautan Neraka Atas Umpanan Tarikan Kilauan Syurga Dunia.