1.8.12

UMPAN UNIVERSALUmpun-umpun (perumpun) atau cacing air masin adalah dari kumpulan haiwan invertebrat yang juga sebenarnya hampir sama dari jenis saudaranya, iaitu cacing tanah yang terdapat di kebun pisang atau belakang rumah kita.
Namun, bentuknya yang lembut dan panjang sehingga mencapai 30 sentimeter serta mempunyai kaki seperti lipan, membuatkan spesies ini berbeza banyak dengan cacing tanah yang sedia ada.
Habitat spesies ini boleh didapati di kawasan berlumpur yang diliputi pokok bakau atau nipah di persisiran pantai dan ianya bersarang di dalam lumpur itu sendiri.
Di negara beriklim khatulistiwa ini, terdapat beberapa spesis perumpun yang dijadikan umpan untuk ikan tertentu atau mengikut padang pancingan masing-masing. Perumpun ini antaranya perumpun pasir, merah dan jangkau.
Umpan ini masing-masing dikhaskan, perumpun pasir – ikan bolos, gelama dan sembilan. Jangkau – ikan duri, jenahak, jengah dan gubal dan perumpun merah – udang galah serta ikan baung.
Justeru, cara untuk mencarinya perlu diserahkan kepada mereka yang pakar mengesannya iaitu ketika air surut di kawasan paya bakau di mana sarangnya boleh dikenal pasti melihat timbunan najis tanah atas kawasan yang berlumpur.
Sarangnya itu akan dikorek menggunakan cangkul atau penyedok khas sedalam kira-kira satu meter dan kemudian di tarik secara perlahan-lahan bagi mengelakkan badannya terputus.
Untuk menggunakan umpan ini, mata kail bersesuaian dengan saiznya diperlukan dengan mencangkuk perumpun terbabit yang dipotong kira-kira satu hingga dua sentimeter.
Petua untuk umpan ini tahan lama janganlah anda memotong di bahagian kepala dulu dan mulakan dari ekornya sedikit demi sedikit dan sekiranya tidak habis digunakan simpanlah dalam bekas asalnya dan letak di tempat yang teduh.
Sekarang ini, umpan perumpun mudah didapati di kedai pancing atau di tepi jalan di lokasi memancing dengan harga antara Rm 5 sehingga Rm 6 mengikut isi kandungan.

16 comments:

 1. salam tuan tanah minta izin noo..buat kaki pancing kawasan lumut,manjung,setiawan dan sekutu dengannya.saya ada menjual umpan pancing seperti perumpun,ulat pasir,udang liar(dijala)udang lipan,kurita.lokasi jualan kedai antik sebelah KFC Lumut,perak.Sila tel no 013 530 5113 Zaid Al Muhajir untuk tempahan atau pertanyaan.waktu 7 am-3 am jualan.T Q

  ReplyDelete
 2. kat kuala Gula ada ke umpan nie ? sy nk beli....

  ReplyDelete
 3. Dekat area subang jaya ka... shah alam ka... telom gong ke... sda tak

  ReplyDelete
 4. Saya nak gi mancing ari senin 1 mei nanti....

  ReplyDelete
 5. Saya nak gi mancing ari senin 1 mei nanti....

  ReplyDelete
 6. Dekat area subang jaya ka... shah alam ka... telom gong ke... sda tak

  ReplyDelete
 7. Dekat area subang jaya ka... shah alam ka... telom gong ke... sda tak

  ReplyDelete
 8. Dekat seremban @ PD ade spe2 jual tak ??

  ReplyDelete
 9. Area batu caves ade jual ke umpan udang hidup

  ReplyDelete
 10. dekat jb??
  kalau ada whatsapp sy esok nak pakai..haha
  0167880032

  ReplyDelete
 11. Area kuala ketil. Mm nak dpt

  ReplyDelete
 12. udang dan belanak hidup mana boleh dapat kat area lumut /manjung?

  ReplyDelete