29.8.12

MALONG PANTAI JEPUN

KU SANGKAKAN SESIRAT

KU SANGKAKAN IKAN LINANG

RUPANYA MALONG
     Masih dalam mood raya lagi nie tapi gatai tangan nak menaip juga. 28 Ramadhan tahun ini, sesudah solat sunat tarawikh aku bersama-sama adinda yang tersayang dengan pantas bergegas pergi ke pasaraya Hyper semata-mata mendapatkan umpan udang segar. Sebenarnya ini rancangan adik ku yang mahu membawa ku memancing di salah satu lokasi yang bersejarah di Kota Bharu iaitu Pantai Jepun Mendarat hehehe lokasinya memang strategik kerana mempunyai kuala yang tertutup akibat hakisan pantai dan tempat memancing disitu memang menarik kerana disediakan Kawasan Khas untuk memancing. Terima Kasih MPKBRI kerana menyediakannya. 
     Puncanya adalah selepas Asar, adikku mengajak untuk membeli jala katanya untuk menjala udang tapi jala tak di jual di kawasan rumah kami jadi adikku mengajak untuk tenangkan jiwa pada sebelum ke bazar membeli Yong Tau Fu . Dia membawaku ke sana dan pada ketika itu ada pemancing lain sedang memburu dan sempat juga ku jeling pada rajuknya, Makk Aiii banyak juga ikan Bolos dia dapat, dlm hati ku berdetik, elok juga buat umpan pari. Berbekalkan air jus mangga yang dibuat sendiri ketika berbuka td kami menyusuri kegelapan malam bertiga. 
     Sentapan pertama membuatkan aku lebih bersemangat kerana walaupun keletihan sebab menyiapkan Kuzi untuk juadah hari raya namun aku puas kerana sentapan pertama adalah milik aku. Ku sangkakan Sesirat tetapi tidak begulung-gulung mungkin ikan Linang kot kata ku pada adik-adik ku. Walaupun geli nak membukanya tapi tetap digagahi jua kerana rezeki pertama jangan dibuang melainkan ikan yang tidak dikehendaki. Hampir penuh satu rajuk di isi Malong dan yang paling besar adalah hampir 3 Kg seekor, gambar diatas tu bukan yang kami dapat sbb yang kami dapat tak sempat nak bergambar pun dah terpaksa balik, adiku berjaya mendaratkan ikan Tetanda sahaja ttp Abg mu tetap juara hehehe jangan marah adik-adik ku.Rupanya Ikan Malong nie sedap dibuat kari dan Asam Pedas tapi bukan rezeki kami sebab selepas raya baru ku tahu FAKTA ini.