Bahan-Bahan:
ikan siakap mesti yang segar
serai
bawang putih
bawah besar
stok ayam
air limau nipis tanpa biji
cili padi
gula secukup rasa
daun sup
satu sudu teh sedikit tepung jagung
2 cawan air
Cara:
Masukkan stok ayam yang yang dicampur dgn dua cawan air kedalam kuali dgn api yang sederhana.
Ketuk Serai, bawang putih
Masukkan tepung jagung , campuran air limau nipis tanpa biji bersama gula
semua bahan ini di masukkan dlm stok ayam yang mendidih di atas dapur
masukkan ikan siakap yang segar dan siap di kelar ke dlm kuali tadi
tabur hirisan cili pada dan daun sup dan hiriasn bawang besar
tutup kuali sehingga masak dan sedia dihidangkan
Cadangan Hidangan:
Hidang bersama nasi untuk makan malam atau tenghari
Tambahan:
Garam biasanya tidak perlu di gunakan kerana stok ayak biasa sudah masin .
Pilih ikan yang betul betul segar dan sudah di bersihkan dan pastikan ianya dikelar sebelum masuk ke dalam stok ayam kerana jika tidak di kelar rasanye tidak sampai ke isi daging ikan siakap