2.7.09

CIK BUNTALSpesis tertera dalam gambar ni ialah buntal, kami juga gelar 'Yellow Submarine'. Kalau ada geng rock kapak, buntal ni boleh masuk group tu sebab mempunyai gigi kapak yang tajam. Spesis ini terdapat dalam air tawar, air payau dan juga air masin. Tu kadang2 ada budak2 lelaki mandi bogel kat sungai, keluar sungai menjerit2 sebab 'anu' kena gigit dengan buntal.

Ikan ni kalau kecik memang cantik diletak dalam akuarium. Pemancing cukup tak suka dengan buntal ni kerana kalau dia makan umpan, dengan mata kail sekali ditelan. Tali pun selalu putus dikapaknya. Bila ia dalam keadaan tertekan, ia akan mengembungkan perutnya, lalu keluar duri2 kecik macam sang landak buat. Ikan ni orang kita tak makan, tapi Jepun pecah kepala kalau jumpa. Dikatakan hempedunya sangat beracun, jadi tukang masak yg certified saja boleh menyiang dan memasaknya.

Dulu2 masa saya menangkul ketam kat Pulau Indah, sekali angkat tangkul berderun-derun submarine ni naik sekali. Bila letak atas darat, dia buat pura2 mati. Ia boleh bertahan 3-4 jam di atas darat di bawah cahaya matahari. Bila kita jirus dia balik dengan senyumnya dia hidup balik. Kalau letak dalam baldi mereka ramai2 memuntahkan isi perut..chet pengotor betul. Ingat nak bubuh dalam akuarium, langsung tak jadi.

Ramai yg saya tengok bila dapat ikan ni, dihempas lah, ditoreh2 perutnya lah, diikat dengan botol mineral ekornya lalu dilepaskan ke laut. Brutal sungguh. Tapi dia tetap makhluk Allah. baik dilepaskan semula secara baik, dia pun nak cari makan macam kita..tapi dalam GENG kami ada juga yang berminat dengan rentapan spesis ini..siapa agaknyer eeekkk..

No comments:

Post a Comment