2.7.09

IKAN TALANG



Talang, Seliat atau ADUH WEEIH itulah namanya. Harga Rm 0.80 sekilo kalau tolak kat peraih...

Bahan-bahan ( utk 2 orang )
2 slices Talang
2 + 1 sudu besar lemon
1 sudu besar butter
1/2 sudu besar jus lemon
4 sudu besar air
garam secukup rasa
lada hitam secukupnya(3 kali pusing kalau guna bekas lada hitam)
daun bawang untuk hiasan
tepung gandum/ corn starch


Cara-cara:

Kerat 2 talang dan buang kulitnya. Sapukan dengan tepung gandum.
Panaskan 2 sudu besar olive oil. Bila olive oil panas, besarkan api dan masukkan talang.
Bila bahagian bawah talng dah nampak kuning, balikkan dan masukkan pula 1 sudu besar olive oil lagi. Masukkan garam, dan lada hitam. Kemudian balik-balikkan talang sehingga garing.

Keluarkan talangdari kuali, masukkan pula air, butter dan jus lemon. Panaskan sehingga air meruwap dan sos lemon melekat kat sudu.

Tuangkan sos lemon ke atas talang dan taburkan dengan daun bawang.
Kalau nak lagi sedap, sebelum letak talang, pinggan tu panas sekejap dgn microwave. Lepas tu bolehlah letak talang dan sos lemon di atasnya.

No comments:

Post a Comment